5 tips som skapar läsglädje

5 tips som skapar läsglädjeHur ska jag få mitt barn att prioritera läsning framför annat? Det är en fråga som vi på Lärandelek ofta får. Det finns ingen universallösning, eftersom alla barn är unika. Men vi har sammanställt fem tips under tre ledord.

5 tips under 3 ledord: Uppmuntra, utmana, utforska

Läsprocessen är komplicerad och det finns inga genvägar. För att bli en läsare måste ditt barn läsa mycket och reflektera över det hon läser. När du som förälder uppmuntrar, utmanar och utforskar litteratur tillsammans med ditt barn gör du en stor insats. Du hjälper ditt barn på vägen till läsglädje.

I vår bok ”En sagolik gåva – Från sagostund till läsglädje” kan du läsa mer om denna process. Boken beskriver hela resan från det lilla barnets språkutveckling, till när barnet lär sig läsa och blir en läsare som känner läsglädje. Med boken följer också våra Bokkamrater. Läs mer om boken och Bokkamraterna här.

Uppmuntra

1. Samtala om det ditt barn läser

Uppmuntra läsningEn av de viktigaste förutsättningarna för att skapa läslust är boksamtalet. För att skapa intresse måste du visa att du är intresserad av vad ditt barn läser och vad som händer i hennes bok. Då inser hon att man måste förstå det man läser för att det ska bli intressant att läsa. Samtalet hjälper henne att vara aktiv när hon läser. Hon måste reflektera över texten och dess innehåll.

Att läsa aktivt är egentligen inte speciellt komplicerat, men läsaren behöver uppmärksammas och träna på detta. Forskning visar att alla aktiva läsare använder sig av strategier för att förstå en text. Dessa strategier har läsaren lärt sig genom samtal om det hon läst eller lyssnat på. För att ditt barn lättare ska lära sig dessa strategier har vi skapat Bokkamraterna. Bokkamraterna är sex roliga figurer som karaktäriserar dessa strategier. De hjälper dig i ert boksamtal. Läs mer om aktiva läsare med läsförståelse här.

2. Skapa gemensamma läsrutiner 2-3 gånger i veckan

prioritera läsning och hitta gemensamma rutinerPrioritera läsning och sätt er tillsammans och läs. Visa att du prioriterar läsning framför annat. Många väljer att läsa vid sänggång, men det är inte alltid den bästa lässtunden. Risken är att ditt barn är för trött och att du känner stress om det finns syskon som ska i säng samtidigt. Vi föreslår att du låter tiden vid sänggång vara en gemensam högläsningsstund där du läser. Då kan ditt barn få läsupplevelse samtidigt som hon slappnar av och kommer till ro.

En gemensam lässtund kan vara när du och ditt barn sätter er i soffan med varsin bok. Då visar du att läsning är njutningsfullt och något som du prioriterar. Under tiden som ni läser har ditt barn möjlighet att ställa frågor om oklarheter och svåra ord. Börja alltid stunden med en kort pratstund om vad ni läser och vad ni tror ska hända. Avsluta med att samtala om det ni läst. Till hjälp för samtalet kan ni använda er av våra Bokkamrater. Som förälder kommer du nog uppskatta denna stund väldigt mycket. Inte bara för att du får mysa med ditt barn, utan för att du också får möjlighet att själv koppla av med en bok.

Låt matlagningen bli en högläsningsstund, då ditt barn läser högt för dig. När ditt barn läser högt för dig visar du ditt intresse för hennes läsning. Dessutom har ni stor möjlighet att samtala om texten och med Bokkamraternas hjälp öka läsförståelsen. Detta lockar fram läsglädjen hos ditt barn.

Utmana

3. Sätt upp delmål och belöna god prestation

utmana och belöna god prestationAlla läsare måste komma över tröskeln till litteraturens värld. Denna tröskel är olika hög och tar olika lång tid att klättra över. Se det som att bestiga Mount Everest. Vem kan göra det utan träning, delmål och belöning?

Med denna liknelse vill vi berätta att det är helt okej att belöna under tiden som ditt barn kämpar på med sin läsning. Utmana ditt barn och sätt upp mål som belönas med något som passar henne. Glöm inte de små delbelöningarna under resans gång. Sen när ditt barn väl har kommit över tröskeln och är igång med sin läsning öppnar sig en helt ny värld för henne och läsglädjen infinner sig.

Vi har sammanställt flera spännande läsutmaningar som kanske kan passa ditt barn. De är skapade av oss själva eller andra läsmissionärer och företag som liksom vi värnar om barns läsglädje. Dessa läsutmaningar hittar du här.

Utforska

4. Hitta bra böcker till ditt barn

utforska böcker tillsammans För att vilja och orka läsa utan egen läsglädje måste texten vara rätt! En text är rätt när den triggar intresset och är på rätt läsnivå. Tänk dig själv hur svårt det är med motivationen när något inte är intressant eller för svårt. Detta dilemma brottas många barn med innan de har hittat sin egen läsglädje. Du som förälder kan hjälpa ditt barn att hitta rätt.

Börja med att samtala om vad som intresserar just ditt barn. Kanske nyfikenheten dras till berättelser som ”handlar om en själv” eller något man vill göra? Vad är det som öppnar upp fantasin för ditt barn? Tillsammans kan ni sedan utforska biblioteket och bokhandlare och glöm inte att fråga personalen om deras tips. Från oss kan du få boktips här.

5. Lyssna på böcker som är för svåra att läsa

Lyssna på böcker Lyssnarglädje är också läsglädje. Många barn som inte har hittat sin egen läsglädje vill ofta läsa för svåra böcker. Spännande historier lockar och barnets egen insikt om problematiken är svag. Dessutom vill de gärna läsa samma böcker som sina kamrater trots att de inte kommer få samma läsupplevelse.

Den bästa möjligheten för dessa barn att få samma läsupplevelse är att lyssna på böckerna istället. Antingen kan du som förälder läsa högt för ditt barn eller så låter du ditt barn lyssna på ljudböcker. Genom att låta ditt barn lyssna på böcker som hon är intresserad av, men kanske inte klarar av att läsa själv, utmanar du hennes tankar och hennes språkutveckling. Den bästa lyssnarupplevelsen får ditt barn såklart om ni lyssnar tillsammans och kan samtala om boken. Varför inte låta bilfärden bli en gemensam lyssnarupplevelse?

 

 

 

 

 

Top