Min Spunk

Vad är egentligen en Spunk? Enligt Pippi så är en Spunk vad du vill att den ska vara. Ett hemligt ord eller en sak som du antingen ser eller tänker på. Min Spunk går ut på att den du leker med ska försöka lista ut ditt hemliga ord. Tänk ut vad just din Spunk är för något!

Syfte med leken

Den här leken tränar ditt barn på att förstå ord och begrepp. I leken tränar hon på synonymer och på att ge ledtrådar utan att berätta för mycket. Ditt barn övar också på att både ställa och svara på frågor. Leken kan lekas var som helst och när som helst. Min Spunk är också en mycket bra lek att leka i bilen.

Läs mer om baskunskaperna Lyssna och samtala här.

Hur leken går till

Berätta för ditt barn att du har en hemlighet, nämligen en Spunk. Du kan inte avslöja vad en Spunk är, men du lovar att berätta när hon gissar rätt. Börja med att ge några ledtrådar. Låt sedan ditt barn ställa några frågor. Uppmuntra ditt barn att inte bara ställa frågor som du kan svara ja eller nej på. Svara på frågorna med att samtidigt ge en till ledtråd. För att utvidga ditt barns ordförråd är det bra att försöka använda synonymer. Men tänk på att inte använda för många svåra ord. Ett par okända ord per lek är bra och stimulerande. När ditt barn har listat ut din hemlighet, dvs din Spunk, så säger du ”Spunk!”.

Exempel

– Min Spunk är rund och stor.

– Är det en boll?

– Nej, min Spunk är rund som en stor cirkel. Den är gul, men ibland ser den röd ut.

– Kan man äta den, en apelsin?

– Nej, man kan inte äta min Spunk. Min Spunk är ett klot i rymden som värmer oss.

– Är det solen?

– Spunk!

Ladda ner leken som en pdf här.

Top