Kortlekens 10-kamrater

Ett kortspel som befäster 10-kamraterna

Kortlekens 10-kamrater är ett kortspel eller patiens som kan göras tillsammans eller enskilt.

Syfte med lekendreamstime_xl_24856711

Syftet är att träna och befästa 10-kamraterna. Det vill säga de antal som tillsammans blir 10. Förmågan att befästa och känna sig säker på förhållanden mellan de tal som tillsammans blir 10 är en viktig utveckling i ditt barns taluppfattning. När hen kan 10-kamraterna utantill kan hen avlasta sitt arbetsminne vid huvudräkning och använda energin till andra matematiska tankar. Läs mer om taluppfattning här.

Hur leken går till

Börja med att ta ut jokrar och de klädda korten ur kortleken. Därefter tar du ut alla 10:or och lägger upp dem på bordet. Om ni spelar ihop kan ni dela upp, så att du får en färg och ditt barn den andra. Blanda kortleken noga och lägg korleken i en hög på bordet.

10-kamrater ensam10-kamrater tillsammans

 

 

 

 

 

Ta ett kort i taget och lägg det på ”rätt” 10:a. Det gör inget vilket tal som blir först. Fortsätt ta kort från högen så att det blir ett startpar på varje 10:a. Därefter ska startkorten bilda par med talets 10-kamrat. Det betyder att om det t ex ligger en klöver 4 så behöves det en klöver 6, för att kunna gå vidare med 10-kamraterna för klöver 10. Om nästa klöverkort inte är en klöver 6, så läggs kortet i en hög bredvid eller underst i högen. 

10-ensamspel10-mot-varandra

 

 

 

 

 

Tänk på att spara 5:orna till sist. Annars kommer inte spelet att gå ut. Patiensen/kortspelet fortgår tills alla kort och 10-kamrater har hittat sina par. Avsluta med att para ihop 5:orna i färg.

Lycka till!

10-sista-bilden

Ladda ner Kortlekens 10-kamrater som en pdf här.

 

1 Enlightened Reply

Trackback  •  Comments RSS

Sites That Link to this Post

  1. Taluppfattning och färdighetsträning - Maria Björsell | 14 april, 2018
Top